78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 11. 2. 2015
Re: med

"Neřekl bych na elektricky vodivé, ale na látky, které mají polární molekuly - tedy kdy jedna strana/část molekuly má vyšší náboj než druhá. Interakcí s elektromagnetickým polem pak dochází k rozkmitání těchto molekul (prostě jako magnet vychýlí magnetické materiály a nabitá elektroda vychýlí ionty). Teplo není nic jiného než úroveň kmitavého pohybu molekul. Pokud by se molekuly nepohybovaly v látce - jsme na absolutní nule v Kelvinově stupnici. Nemá to nic společného s třením molekul - ty se maximálně odpuzují resp. sráží a předávají svou kinetickou energii druhé. "
No ty elektricky vodivé je trochu zjednodušení, ale v praxi to tak funguje. Například rohlík nebo dřevo je určitě složeno z polárních molekul, ale v mikrovlnce se tyto materiály začnou pálit od vnitřku, tam, kde zůstává nějaká vlhkost. Vnějšími vrstvami stoprocentně polárních molekul mikrovlny procházejí.
Jinak ale u běžných potravin není pravda, že mikrovlny ohřívají potravinu v hloubce. Stačí zkusit ohřívat nějakou silnější "hromádku" Povrch, tak do centimetru hloubky, je horký, ale vnitřek zůstane studený. Taky není pravda, že výkon mikrovlnky lze regulovat. Mikrovlny na příslušné součástce vznikají rezonancí. A rezonance buď je, potom bere příslušný rezonátor vždy veškerou energii, kterou vysokonapěťové trafo v mikrovlnce dodáže dodat a mění ji na mikrovlny nebo není a potom se neodebírá žádná energie a mikrovlny nejsou.
Ohřívání medu nějakým "pomalým módem" třeba rozmrazováním je určitě šetrněší než ohřívání naplno. Ale nikdy není zaručeno, že teplota někde v části medu nepůjde vysoko nad 50 st C.
Zatímco při ohřevu klasicky ve vodě 50 - 60 st C teplé to zatručeno je. Stejně tak je to víceméně zaručeno, záleží dle kvality konstrukce ohřívací komory, při ohřívání vzduchem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 65973


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu